bedrijfsschap Horeca en Catering
Inloggen
Contact

Wij zijn het bedrijfschap Horeca. Wij verzamelen, ontwikkelen en delen informatie en inspiratie voor horecaprofessionals. Dit doen wij al bijna 60 jaar, maar nu ben jij sneller op de hoogte dan ooit. Dankzij onze internetactiviteiten! Hoe handig is dat. En leuk natuurlijk…

Wie zijn wij

Vergelijk uw bedrijf met collega-ondernemingen of classificeer uw hotel. Het is mogelijk op Mijn bedrijfschap.

Deze beveiligde omgeving is alleen toegankelijk voor bij het Bedrijfschap ingeschreven ondernemingen.

Inloggen

Postadres
Postbus 7377
2701 AJ Zoetermeer

info@vopbo.nl

Route Sluiten

Wie zijn wij

Aanhoudende economische tegenwind veroorzaakt behoorlijke verschuivingen. Bij de consument en daardoor ook bij de horecaondernemingen. Door de voortschrijdende digitalisering en technologische mogelijkheden verandert de manier van samenwerken, communiceren en informeren met elkaar, maar ook met bijvoorbeeld overheden. Ook om het Schap verandert de wereld ingrijpend. Door de politieke besluitvorming is de bestaansgrond van het Bedrijfschap veranderd en houden wij 1 januari 2015 op te bestaan. 

Afbouw

De Tweede Kamer heeft 9 september 2014 ingestemd met het voorstel van minister Kamp van Economische Zaken om de product- en bedrijfschappen (PBO) per 1 januari 2015 op te heffen. Het afschaffen van de PBO's is een afspraak uit het regeerakkoord. Gedurende 2014 is de dienstverlening afgebouwd. Er zijn diensten overgedragen aan andere organisaties. Zo is sinds 1 september 2014 de gehele dienstverlening en informatieverstrekking rondom de Hygiënecode voor de horeca aan Koninklijke Horeca Nederland overgedragen. Ook worden diensten zoals onze kennisbank ‘feiten en cijfers’ niet meer bijgehouden.
  
Gegadigden voor de overname en voortzetting van bepaalde activiteiten konden zich tot 28 februari 2014 melden bij het bestuur van het Bedrijfschap. Het betrof met name activiteiten met betrekking tot het door het Bedrijfschap ontwikkelde horecadossier, Mijn Horeca, Feiten en Cijfers en de Nederlandse Hotel ClassificatieLees hier meer
In overleg met de dragende organisaties, de SER en het ministerie van Economische Zaken zijn daarvoor de benodigde stappen gezet.

Heffing

Al deze veranderingen hadden ook gevolgen voor de heffing. De heffing aan horeca-ondernemers is in 2014 gemiddeld 50% lager door het wegvallen van de bestemmingsheffing subsidies. Met deze subsidie werden voorheen de arbeidsmarkt- en scholingsactiviteiten gefinancierd, deze activiteiten zijn inmiddels afgebouwd. Lees hier meer over de Heffing 2014.