bedrijfsschap Horeca en Catering
Inloggen
Contact

Wij zijn het bedrijfschap Horeca. Wij verzamelen, ontwikkelen en delen informatie en inspiratie voor horecaprofessionals. Dit doen wij al bijna 60 jaar, maar nu ben jij sneller op de hoogte dan ooit. Dankzij onze internetactiviteiten! Hoe handig is dat. En leuk natuurlijk…

Wie zijn wij

Vergelijk uw bedrijf met collega-ondernemingen of classificeer uw hotel. Het is mogelijk op Mijn bedrijfschap.

Deze beveiligde omgeving is alleen toegankelijk voor bij het Bedrijfschap ingeschreven ondernemingen.

Inloggen

Postadres
Postbus 7377
2701 AJ Zoetermeer

info@vopbo.nl

Route Sluiten

Veilig werken

In de horeca vinden jaarlijks - naar schatting - zo'n 12.000 ongevallen plaats met één of meer dagen verzuim tot gevolg. Een veilige werkplek voor werknemers is een onlosmakelijk onderdeel van goed ondernemerschap. Het is geen vraag of je je werknemers een veilige werkomgeving moet bieden, maar een voorwaarde voor continuïteit van je bedrijf. Als het gaat om veiligheid ben je verantwoordelijk voor elkaar én voor jezelf.  Je doet het immers samen.

Verhalen uit de praktijk
Veel ondernemers nemen al maatregelen om de werkplek zo veilig mogelijk te maken. Lees hier enkele voorbeelden, bekijk het complete overzicht (pdf) of ga direct naar artikelen in ons kenniscafé.

Reinier Roozeboom Marco Bunk Rudi Kun-Kuti Wim Wiersma Tjitte de Wolff


 

Verzuimtool
Wat kost het verzuim u nu eigenlijk? Vul het soort verzuim,  de loonkosten en de reden in en u krijgt direct inzicht in de totale kosten.
Maak er hier direct gebruik van: http://kenniscentrumhoreca.nl/verzuimtool/index.html

Ondernemers aan het woord:
Sfeer en personeel is erg belangrijk omdat in tijden van crisis met name de kleine ondernemer meer moeite moet doen om klanten te binden en omdat de grotere bedrijven niet willen inbinden op kwaliteit. Er is daarom weinig aandacht voor veilig werken. De meeste kleinere bedrijven vinden dat kleine ongevalletjes bij de bedrijfsvoering horen en hebben geen gerichte (preventieve) aanpak. Ook bij grotere ondernemingen is er geen centraal informatiepunt en komt arbeidsveiligheid al snel in het gedrang als het druk is. Horecaondernemers zijn geneigd het belang van de klant altijd te laten prevaleren (verslag van kleine ondernemingen (pdf) en  middelgrote ondernemingen (pdf)).

De werknemer aan het woord:
In de bedrijven wordt (te) weinig aandacht besteedt aan arbeidsveiligheid of het verminderen van risico’s. Het maakt geen deel uit van een inwerkprogramma, zaken zijn niet altijd vastgelegd (bijvoorbeeld in een handboek) of men werkt met niet altijd met opvallende communicatiemiddelen. Hier zou meer aandacht voor moeten komen. zoals: creëer een structureel veiligheidsoverleg, zorg voor een veilige sociale omgeving (voor zowel gasten àls personeel), zorg voor een opgeruimde werkplek, neem je eigen verantwoordelijkheid (verslag van werknemersbijeenkomst in Nijmegen (pdf) en regio West (pdf)).

Hieronder de video's van de bijeenkomsten in regio West en Nijmegen:
 

Meepraten over veilig werken?
Ben je werkzaam in de horeca? Meld je dan aan voor www.mijnhoreca.nl. Hier kan je met vakgenoten praten over alles wat met veilig werken te maken heeft en informatie vinden en delen.

Campagnes
Op landelijk niveau zijn er ook enkele campagnes die tools en handvaten aanbieden om veiliger te kunnen werken.

Links
Onderstaand een aantal belangrijke bronnen voor horecaondernemers om met Veilig Werken aan de slag te gaan.