bedrijfsschap Horeca en Catering
Inloggen
Contact

Wij zijn het bedrijfschap Horeca. Wij verzamelen, ontwikkelen en delen informatie en inspiratie voor horecaprofessionals. Dit doen wij al bijna 60 jaar, maar nu ben jij sneller op de hoogte dan ooit. Dankzij onze internetactiviteiten! Hoe handig is dat. En leuk natuurlijk…

Wie zijn wij

Vergelijk uw bedrijf met collega-ondernemingen of classificeer uw hotel. Het is mogelijk op Mijn bedrijfschap.

Deze beveiligde omgeving is alleen toegankelijk voor bij het Bedrijfschap ingeschreven ondernemingen.

Inloggen

Postadres
Postbus 7377
2701 AJ Zoetermeer

info@vopbo.nl

Route Sluiten

Kostprijscalculatie

Met de kostprijscalculator kunt u een berekening maken van uw gerechten op uw menukaart. Ieder gerecht bestaat uit verschillende ingrediënten die samen het eindproduct vormen. Met de Kostprijscalculator krijgt u eenvoudig en snel inzicht in de inkoopkosten, de marges en de personeelskosten van uw gerechten: de Kostprijscalculator.

Aan de slag met de Kostprijscalculator
Gebruik de link hieronder om de kostprijscalculator te starten.  

Naar de Kostprijscalculator

Zo gebruikt u de Kostprijscalculator:

  • Klik op bovenstaande link "Naar de kostprijscalculator”
  • Kies de optie “Opslaan” en sla het bestand op, op een locatie van uw keuze (bij keuze “Openen” zal de kostprijscalculator automatisch openen in een browserwindow).
  • Open de kostprijscalculator met Excel. Vul hierna de algemene gegevens in. Let op het aantal gerechten dat gecalculeerd wordt. Sommige gerechten worden in veelvouden bereid en berekend. Het aantal ingevulde gerechten wordt automatisch in de kostprijscalculator verwerkt.
  • Hierna vult u de samenstelling van het gerecht in. Er is ruimte voor producten per stuk of in grammen. Per product geeft u aan wat de prijs is voor het bruto benodigd product, de (kilo/stuk)prijs, de leverancier en het merk/producent.
  • Als laatste bepaalt u, op basis van de gecalculeerde inkoopprijzen, het gemiddelde percentage voor breuk, derving of verspilling in uw bedrijf.
  • Daarna bepaalt u de verkoopprijs van het gerecht. De brutomarge wordt automatisch berekend.
  • Ten slotte bepaalt u het aantal minuten dat er nodig is om het aantal te calculeren gerechten te bereiden en te serveren en hoeveel minuten er verder besteed worden aan bijkomende processen als afwas, goederenontvangst en managementtaken. De personeelskosten en de totale inkoop- en personeelskosten per gerecht worden automatisch berekend.

Om het gebruik makkelijker te maken, hebben we nog enkele gebruikerstips op een rij gezet.