bedrijfsschap Horeca en Catering
Inloggen
Contact

Wij zijn het bedrijfschap Horeca. Wij verzamelen, ontwikkelen en delen informatie en inspiratie voor horecaprofessionals. Dit doen wij al bijna 60 jaar, maar nu ben jij sneller op de hoogte dan ooit. Dankzij onze internetactiviteiten! Hoe handig is dat. En leuk natuurlijk…

Wie zijn wij

Vergelijk uw bedrijf met collega-ondernemingen of classificeer uw hotel. Het is mogelijk op Mijn bedrijfschap.

Deze beveiligde omgeving is alleen toegankelijk voor bij het Bedrijfschap ingeschreven ondernemingen.

Inloggen

Postadres
Postbus 7377
2701 AJ Zoetermeer

info@vopbo.nl

Route Sluiten

Rookverbod: Hou je aan de regels?

18 oktober
Wet- en regelgeving Producten

De ene ondernemer houdt zich strikt aan de regels terwijl de ander gewoon de asbakken op tafel heeft. Anderen laten klanten na een bepaald tijdstip binnen roken. Ondernemers die zich wel aan het verbod houden zien dat als oneerlijke concurrentie. De rokende klant gaat tenslotte naar de kroeg waar gerookt mag worden.

Geluidsoverlast

Een ondernemer in Amsterdam laat zijn gasten na 23:00u binnen roken: "Ze kunnen niet meer buiten staan anders veroorzaakt het overlast voor de buren. Verder moet ik een uur voor sluitingstijd mijn deuren dicht houden voor nieuwe klanten. Als ik dan mensen heen en weer heb lopen voor een sigaretje dan is het overzicht weg. In het weekend is het bovendien zo druk dat ik logistiek gezien in de problemen raak. Ik heb een maximaal aantal vierkante meters, als ik rokers buiten heb staan en er komen vervolgens verse gasten bij dan kunnen de rokers er niet meer bij. Ik kies dan voor het risico op een boete."

Kroegeigenaar Marco Bunk uit Rotterdam zag zijn drankomzet met 25% dalen, toen in 2008 het rookverbod inging: “Gelukkig zag ik dat van tevoren aankomen en heb ik mijn aandacht meer op de keuken gericht. Ik hou me bewust strikt aan het rookverbod. Maar het zou dan wel eerlijk zijn als er goed gecontroleerd wordt. Collega's die wel hun gasten binnen laten roken hebben gewoon voordeel. Dat is concurrentievervalsing. Als dan blijkt dat er toch geen sancties volgen is de optelsom snel gemaakt."

De NVWA, die inspecties uitvoert, is voorzichtiger geworden met controleren nadat enkele medewerkers bedreigd en zelfs fysiek aangevallen werden door boze horecaondernemers. Woordvoerder Tjitte Mastenbroek: "Controleurs doen hun werk alleen nog maar in duo's en er moet assistentie van de politie paraat staan. Als die niet beschikbaar is vervalt de controle: teveel risico voor onze medewerkers." Op dit moment zijn er 140 controleurs werkzaam en vanaf 1 januari 2014 komt daar het tabaksteam bij. Dat zijn 45 jonge controleurs die tegelijkertijd gaan toezien op naleving van de nieuwe minimumleeftijd voor het gebruik van alcohol.

Kleine kroegen

Een ondernemer in Brabant riskeert zelf ook liever een boete: "Ik kan me er niet aan houden. Ik heb gewoon te maken met minder gasten. Vooral doordeweeks blijven ze weg. Als ik hier als politieagent mijn eigen gasten moet controleren hou ik al helemaal geen omzet meer over. Bovendien heb je te maken met collega's die zich niet aan het verbod houden. Zodat je zelf ook maar volgt. Als er echt consequent en steekproefsgewijs gecontroleerd wordt is het een ander verhaal. Dan houdt hopelijk iedereen zich eraan en kan een rookverbod stand houden. Maar die kleine groep controleurs is niet genoeg om dat af te dwingen. Tot die tijd zal het niet worden nageleefd. Daar ben ik van overtuigd."

Belpyramide
Kroegbaas Fanny Hagens uit Zeeland heeft altijd gestreden voor roken in de horeca. Ze heeft zelf een kleine kroeg die onder de uitzondering valt. Bij haar in de gemeenschap hebben de kroegbazen een belpyramide zodra de inspectie op de stoep staat. "Met het collectief wordt de eventuele boete betaald."

NB Enkele ondernemers die in dit artikel aan het woord komen willen niet bij naam genoemd worden.

Andere achtergronden in deze nieuwsmap