bedrijfsschap Horeca en Catering
Inloggen
Contact

Wij zijn het bedrijfschap Horeca. Wij verzamelen, ontwikkelen en delen informatie en inspiratie voor horecaprofessionals. Dit doen wij al bijna 60 jaar, maar nu ben jij sneller op de hoogte dan ooit. Dankzij onze internetactiviteiten! Hoe handig is dat. En leuk natuurlijk…

Wie zijn wij

Vergelijk uw bedrijf met collega-ondernemingen of classificeer uw hotel. Het is mogelijk op Mijn bedrijfschap.

Deze beveiligde omgeving is alleen toegankelijk voor bij het Bedrijfschap ingeschreven ondernemingen.

Inloggen

Postadres
Postbus 7377
2701 AJ Zoetermeer

info@vopbo.nl

Route Sluiten

Bedrijfsfraude: zorg dat je vaste protocollen gebruikt

3 september
Veiligheid
John Warrink is eigenaar van Interro Recherchediensten.

John Warrink was jarenlang politieagent. Vervolgens werkte hij bij een recherchebureau en besloot zeven jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Nu onderzoekt hij alle soorten bedrijfsfraude die er bestaan: van diefstal tot verzuimfraude.

"In de horeca zie je verschillende soorten fraude. De bartender die zijn vrienden gratis drank geeft. Of het personeelslid dat zich ziek meldt om vervolgens ergens anders op het terras te bedienen. Maar ook de eetpiraat: iemand die zonder te betalen er vandoor gaat."

Onderbuikgevoel
"Veel ondernemers hebben wel een gevoel in de onderbuik. En dat gevoel klopt ook vaak, maar dan moet er nog wat mee gedaan worden. De politie doet veelal niets, vaak omdat ze het te druk hebben met andere zaken waardoor ‘interne’ fraudezaken geen hoge prioriteit krijgen. Vervolgens ontstaat er bij de ondernemer een gevoel van machteloosheid. Want bij wie kunnen ze dan terecht? Dat is vaak het moment waarop ik in beeld kom."

"Er gelden uiteraard regels voor het laten uitvoeren van een onderzoek. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar camera's ophangen in je zaak om het personeel in de gaten te houden. Daar heb je een cameraprotocol voor nodig. Zo'n geschreven document moet bekend zijn bij het personeel. Een soort contract waarin staat dat er camera's hangen en dat iedereen gefilmd wordt. Voor de veiligheid van gasten en het personeel, maar ook ter mogelijke controle op eventuele interne fraudes", legt John Warrink uit.

Cameraprotocol
"Zo had ik een zaak in Friesland waar de barman veel gratis drank weggaf en zelfs zichzelf liet betalen voor de drankjes. De eigenaar had een vermoeden. Hij liet de bartender een cameraprotocol ondertekenen, na overleg met mij. Ook daarna ging de verdachte gewoon verder met frauderen. Door camerabeelden met de kassaverslagen te vergelijken kwam de oplichting aan het licht. Er volgde ontslag op staande voet en hij heeft een schuldbekentenis met terugbetaalregeling ondertekend, zonder tussenkomst van de rechter."

"Verzuimfraude kan ook een probleem zijn. Zo was er een ondernemer in Arnhem die een ziekmelding kreeg van een van zijn serveersters voor Koninginnedag. Vervolgens stond ze op de betreffende dag te werken op een terras in een andere stad. Daar kwamen we gelukkig via een tip achter. Ook zij werd op staande voet ontslagen."

Integritool
In de horeca is veel verloop van personeel. In sommige gevallen wil je als horecaondernemer goed weten wie je binnenhaalt. Er gaat immers veel geld in om. Om erachter te komen wie iemand is, kan je de 'IntegriTool' gebruiken die John aanbiedt: "Het is een vragenlijst die je per mail opstuurt naar een sollicitant. De test is zo opgebouwd dat de antwoorden die de kandidaat geeft kunnen worden geanalyseerd. En daaruit volgt een persoonlijk profiel van de kandidaat. Het heeft te maken met antwoordsnelheid en herhaling van vragen op een andere manier. Tegenstrijdigheden komen dan snel naar voren en de integere kandidaat komt altijd bovendrijven."

Tips
John heeft ook nog tips voor de horecaondernemer om zijn zaak zo veilig mogelijk te maken: "Zorg dat je vaste protocollen gebruikt. Niet alleen voor de camera, maar ook voor het openen en sluiten van de zaak. Zorg dat mensen alleen de kassa in kunnen met persoonsgebonden sleutels. Laat ze niet hun alarmcodes of sleutels uitlenen. Maak gebruik van het 4-ogen principe. Zorg dat mensen met zijn tweeën de kassa afromen, of de kluis openen en sluiten. En volgens mij is het belangrijk om te weten wie je binnen haalt. Het is beter om bij de werving van personeel wat geld uit te geven aan onderzoek, dan het via fraude met kruiwagens tegelijk de deur uit te zien stromen. De laatste en misschien wel beste tip is om eens bij collega's te gaan kijken hoe zij het doen."

Andere achtergronden in deze nieuwsmap