bedrijfsschap Horeca en Catering
Inloggen
Contact

Wij zijn het bedrijfschap Horeca. Wij verzamelen, ontwikkelen en delen informatie en inspiratie voor horecaprofessionals. Dit doen wij al bijna 60 jaar, maar nu ben jij sneller op de hoogte dan ooit. Dankzij onze internetactiviteiten! Hoe handig is dat. En leuk natuurlijk…

Wie zijn wij

Vergelijk uw bedrijf met collega-ondernemingen of classificeer uw hotel. Het is mogelijk op Mijn bedrijfschap.

Deze beveiligde omgeving is alleen toegankelijk voor bij het Bedrijfschap ingeschreven ondernemingen.

Inloggen

Postadres
Postbus 7377
2701 AJ Zoetermeer

info@vopbo.nl

Route Sluiten

"Als ze echt willen jatten, kan het altijd"

13 september
Veiligheid
Lester van der Meijden.

"Mijn manager had een dure levensstijl. Hij ging naar dancefeesten in Duitsland, en sliep dan in dure hotels. Dan dacht ik bij mezelf 'waar doet hij dat van?' Hier verdient hij dat geld niet. Hij stal omzetenveloppen en goochelde met cijfers. In totaal ben ik misschien wel voor 15.000 euro het schip in gegaan."

Het Paardje is een mooie zaak aan het Gerard Douplein in Amsterdam. Met een ruim terras middenin de hippe en populaire buurt de Pijp. Een perfecte plek voor een succesvolle horecazaak. Lester van der Meijden en zijn compagnons zitten er al jaren.

Rotte appel

"Hoe heeft het zover gekomen? Als je denkt dat je het voor elkaar hebt, en je blijft niet opletten, dan gebeurt het. Het ging leuk en goed. En toen was er ineens een omzetenvelop weg. Een fysieke geldstroom in een horecazaak is onvermijdelijk. Er zijn maar een paar managers die zich met de omzetenveloppen bezig houden. Als daar de rotte appel tussen zit, dan heb je een probleem."

"Eerst moet je het inzien en dan pas kan je maatregelen nemen. Ergens in je achterhoofd weet je het wel. Maar je kan, en wil, het niet geloven. De eerste stap is erkenning. Vervolgens moet je accepteren en bedenken wat je ermee wilt. Want bij de politie hoef je niet aan te kloppen. Die hebben geen tijd voor interne bedrijfsfraude van relatief kleine bedragen."

Recherchebureau

"Zelfs toen ik een cameraatje had geïnstalleerd, en het letterlijk zag gebeuren kon ik mijn ogen niet geloven. Letterlijk. Je gaat excuses verzinnen voor de medewerker. Misschien is het hem wel niet? Eerst heb ik zijn oude werkgever gebeld en die kwam met soortgelijke verhalen. Toen heb ik een recherchebureau ingehuurd."

"De twee mannen van het recherchebureau zaten boven op kantoor met mijn manager tijdens de confrontatie. Ik zat beneden in de zaak, te stuiteren van de adrenaline. Na anderhalf uur kwam één van de rechercheurs naar beneden, duimpje omhoog. Hij had een bijna volledige schuldbekentenis gegeven. Hij ondertekende een terugbetalingsregeling en een ontslagbrief. Eigenlijk gaf hij alles toe. Op een aantal incidenten na. Hij betaalt ook de kosten die ik heb gemaakt om een bedrijfsrecherchebureau in te huren."

Nieuwe procedures

Er zijn wel wat dingen veranderd in de bedrijfsvoering. Zo zijn er nieuwe procedures ontstaan; "Voorheen deden we de omzetten van de dag en avond bij elkaar, maar tegenwoordig doen we ze apart. Je hebt dan toch meer overzicht. Het is niet zo dat ik mijn personeel nu niet meer vertrouw. Wat dat betreft beschouw ik het als een incident. Als iemand kwaad wil kan dat altijd. Geldstromen zullen blijven en ik wil mijn vertrouwen in mensen blijven houden. Als ze willen jatten, dan kan dat altijd wel."

"Maar ik weiger om met wantrouwen naar mijn personeel te kijken. Zo ben ik gewoon niet, en dat wil ik ook niet. Daar waak ik voor."

Andere achtergronden in deze nieuwsmap