bedrijfsschap Horeca en Catering
Inloggen
Contact

Wij zijn het bedrijfschap Horeca. Wij verzamelen, ontwikkelen en delen informatie en inspiratie voor horecaprofessionals. Dit doen wij al bijna 60 jaar, maar nu ben jij sneller op de hoogte dan ooit. Dankzij onze internetactiviteiten! Hoe handig is dat. En leuk natuurlijk…

Wie zijn wij

Vergelijk uw bedrijf met collega-ondernemingen of classificeer uw hotel. Het is mogelijk op Mijn bedrijfschap.

Deze beveiligde omgeving is alleen toegankelijk voor bij het Bedrijfschap ingeschreven ondernemingen.

Inloggen

Postadres
Postbus 7377
2701 AJ Zoetermeer

info@vopbo.nl

Route Sluiten

73% van de horeca is rookvrij

3 juli
Wet- en regelgeving Producten
73%

Er wordt steeds minder gerookt in de Nederlandse horeca. Eind vorig jaar hield 61% zich aan het rookverbod. Nu is dat gestegen naar 73%. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Beruchte locaties

De NVWA voerde dit voorjaar 7697 inspecties uit. Daarbij werden bijna 1900 cafés en discotheken bezocht. Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de NVWA, verklaart dat bij meer dan een derde van deze horecagelegenheden een boete is uitgeschreven: "Er zijn 690 boetes uitgedeeld. Dat lijkt fors, maar wij inspecteren naar aanleiding van tips en op beruchte locaties. Soms inspecteren we op een groot aantal locaties tegelijk."

In totaal zijn er zeven teams van 20 inspecteurs voor de horeca werkzaam bij de NVWA. "Deze teams inspecteren niet alleen op naleving van het rookverbod", vervolgt Mastenbroek. "Zij checken bijvoorbeeld ook of de hygiëne in een zaak op orde is."

Tabaksteam

Vanaf 1 januari 2014 gaat het 'tabaksteam' aan de slag: "Dit zijn 45 jongeren die vooral gaan controleren op naleving van het rookverbod. Zij gaan ook kijken of er geen alcohol meer verkocht wordt aan personen onder de 18 jaar". De Eerste Kamer stemde half juni in met het verhogen van de minimumleeftijd voor alcohol naar 18 jaar.

Rookruimtes

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal rookruimtes in cafés flink gestegen is. Zo had eind vorig jaar 16%  een aparte rookruimte. Nu is dat gestegen naar 28% van de cafés. De NVWA denkt dat dat komt omdat er nu duidelijkheid is verschaft over het rookbeleid in de Nederlandse horeca. Staatssecretaris Van Rijn wil vanaf 1 juli 2014 een algeheel rookverbod.

Andere achtergronden in deze nieuwsmap